Gambar Cover

Google My Business, merupakan salah satu platform yang dikeluarkan oleh Google.

Google My Business adalah Platform terbaik untuk memulakan Perniagaan kerana di GMB sudah tersedia Website , Lokasi Perniagaan & detail Lengkap dan tersenarai di dalam Google secara umum

Ketika client membuat carian seperti kedai kuew tiaw.Client akan jumpa GMB yang telah anda buat sekiranya lokasi berdekatan atau carian itu spesifik seperti kedai Char kuew tiaw( Nama GMB anda ) dan ini adalah tanpa apa2 iklan berbayar.

Contoh seperti di bawah akan terpapar di Phone client

gambar gmb 01

DAH ADA GOOGLE MY BUSINESS?
90% CLIENT AKAN MEMBUAT CARIAN DI GOOGLE SEBELUM MELAKUKAN CARIAN DI PLATFORM YANG LAIN

 Untuk Permulaan sangatlah dicadangkan untuk menfokuskan & belajar tentang dunia online sebelum melangkah ke pengiklanan berbayar & lain2 yang lebih advance seperti google ads , facebook ads , e-commerce dan lain2.

 

Kelebihan Menggunakan Google My Business

1-Free Promosi oleh Google Maps

Google Maps kini merupakan antara app mobile yang popular.Dengan mendaftar GMB secara automatik akan berada di carian Google Maps.

2-Review/Rating tentang Perniagaan

Di GMB pelanggan yang telah menemukan atau telah berada di tempat perniagaan akan diberi pilihan untuk menilai dan memberikan review secara percuma.Makin banyak review yang diberikan maka makin bagus untuk perniagaan.Secara tak langsung meningkatkan lagi “Awareness” atau kewujudan kedai anda.

3-Meningkatkan Client/Pelanggan mudah mencari Kedai

Untuk setup GMB akan memerlukan “KOD” daripada HQ Google untuk memastikan kewujudan Kedai Anda yang ingin didaftarkan.Sebelum menerima “KOD” akan diminta menetapkan lokasi yang betul2 tepat iaitu Alamat perniagaan anda untuk memastikan “KOD” itu sampai dan buat pengesahan.**KOD=lokasi Kedai

4-Subdomain Google *Landing Page*

Selain berada di carian Google Map ,Pihak Google ada menyediakan 1 Laman Web Khas untuk Perniagaan anda untuk menambah lagi ” VALUE” tentang PErniagaan Online anda.Kegunaan ialah untuk anda Update apa2 info tentang Perniagaan.Nampak sama dengan Gogle Map tetapi ada perbezaan yang ketara pada masa hadapan.

GAMBAR GMB02

Cara Mendaftar Google My Business

Search di Google “Google My Business” atau klik https://www.google.com/business/

Selepas itu klik Start Now dan ikut arahan yang telah diberikan.

Untuk setup semua ini Free dan anda boleh belajar melalui youtube atau ikuti langkah yang telah disediakan Tetapi sekiranya kesuntukan masa tetapi ada bajet dan anda perlukan perkhidmatan kami *KLIK LINK DIBAWAH* untuk servis setup

FLOW BOOKING SLOT GMB ( HRGA ASAL 500 TAPI PROMO 250 )DEPO 125
TERHAD** SEBULAN HANYA 5 SLOT SAHAJA

1-Membuat tempahan di Website iaitu deposit pembayaran ( 50% )

2-Team kami akan menghubungi Anda dalam masa 1- 3hari untuk mengesahkan data yang diterima

3-Proses pendaftaran GMB bermula

4-Menunggu Proses Verifikasi daripada HQ Google ( 14hari -60 hari maksimun )

5-Verifikasi berjaya & sudah disenarai di GMB 

6-Lakukan Pembayaran Penuh

7-Penyerahan Email akaun untuk diuruskan sendiri oleh owner & video uruskan GMB dan sedikit Tips Perniagaan.

(detail yang nak ..nama business..alamat..no phone..produk..masa operasi…kita provide email contoh nak [email protected]@gmail.com…masuk di excel untuk data2 ni…)

client akan dapat GMB dan 1 website subdomain.

**Jika verifikasi akibat faktor2 yang tidak dapat dikawal PIhak kami akan memulakan dan hanya mengenakan caj Perkhidmatan sebanyak RM25.

-video buat cara post..jenis2 pos..Untuk tip buat Link review dan bagi kepada kawan2 atau client yang belum mebuat review.